AD Ziekenhuis Top 100 - 2015

Met de twaalfde AD Ziekenhuis Top 100 kan de patiënt alle ziekenhuizen in Nederland op hun prestaties beoordelen.

Voor deze ranglijst is gebruik gemaakt van 36 criteria, waarvan er 32 betrekking hebben op medische kwaliteit. De ziekenhuizen zijn verplicht deze medische gegevens openbaar te maken. 4 criteria betreffen patiëntenkeurmerken.

Het AD kent aan alle gegevens een score toe en daaruit volgt de ranglijst. De criteria die zijn gehanteerd voor de ranglijst zijn gebaseerd op medische richtlijnen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en van vakverenigingen van medisch specialisten.
De rangorde is relatief: hoe presteren ziekenhuizen ten opzichte van elkaar? Indien een ziekenhuis bepaalde operaties niet uitvoert, wordt dit niet meegeteld in de score. De lijst geeft een algemeen beeld van de ziekenhuiskwaliteit. Medische missers blijven in ieder ziekenhuis mogelijk.Eierstokkanker

Operaties

In Nederland worden per jaar 1100 nieuwe gevallen van eierstokkanker (ovariumcarcinoom) vastgesteld, het vaakst bij vrouwen tussen 60 en 74 jaar. De ziekte geeft vaak pas in een laat stadium klachten. De sterfte is daardoor hoog: 900 sterfgevallen per jaar. Het verwijderen van de tumor in een gevorderd stadium vereist een zware en ingewikkelde operatie. Medische literatuur maakt het aannemelijk dat de overlevingskansen beter zijn in ziekenhuizen met genoeg ervaring én in ziekenhuizen die zich hebben gespecialiseerd in eierstokkankeroperaties. De Stichting Oncologische Samenwerking hanteert een minimumaantal van 20 operaties per jaar.

Aantal operaties voor gevorderde eierstokkanker per jaar in het ziekenhuis
Minimaal 20 operaties: 1 punt
Minimaal 40 operaties: 2 punten
De grens van 20 operaties is gebaseerd op de norm van de Soncos. Het ziekenhuis dat de norm haalt, krijgt sowieso 1 punt.
Ziekenhuizen die deze operaties niet uitvoeren, tellen niet mee op dit kwaliteitsonderdeel.

Positie Naam Plaats Score
3   (32)  Ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten  0
4   (79)  Ziekenhuis de Tjongerschans Heerenveen  0
27   (18)  Medisch Centrum Leeuwarden Leeuwarden  0
56   (39)  Antonius ziekenhuis Sneek  0