AD Ziekenhuis Top 100 - 2015

Met de twaalfde AD Ziekenhuis Top 100 kan de patiënt alle ziekenhuizen in Nederland op hun prestaties beoordelen.

Voor deze ranglijst is gebruik gemaakt van 36 criteria, waarvan er 32 betrekking hebben op medische kwaliteit. De ziekenhuizen zijn verplicht deze medische gegevens openbaar te maken. 4 criteria betreffen patiëntenkeurmerken.

Het AD kent aan alle gegevens een score toe en daaruit volgt de ranglijst. De criteria die zijn gehanteerd voor de ranglijst zijn gebaseerd op medische richtlijnen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en van vakverenigingen van medisch specialisten.
De rangorde is relatief: hoe presteren ziekenhuizen ten opzichte van elkaar? Indien een ziekenhuis bepaalde operaties niet uitvoert, wordt dit niet meegeteld in de score. De lijst geeft een algemeen beeld van de ziekenhuiskwaliteit. Medische missers blijven in ieder ziekenhuis mogelijk.Longkanker

Operaties

Longkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker met een slechte prognose. In veel gevallen is geen operatie meer nodig. Kan dit wel, dan betreft het en ingrijpende operatie, waarbij (delen van) een long wordt verwijderd. Medische literatuur wijst op een duidelijk verband tussen het aantal operaties in een ziekenhuis en de slagingskans. De Stichting Oncologische Samenwerking hanteert een minimumaantal van 20 longresecties per jaar.

Aantal operaties voor longkanker per jaar in het ziekenhuis
Minimaal 20 operaties: 1 punt
Minimaal 40 operaties: 2 punten
De grens van 20 operaties is gebaseerd op de norm van de Soncos. Het ziekenhuis dat de norm haalt, krijgt sowieso 1 punt.
Ziekenhuizen die deze operaties niet uitvoeren, tellen niet mee op dit kwaliteitsonderdeel.

Positie Naam Plaats Score
11   (6)  Rijnstate Ziekenhuis Arnhem  2
19   (37)  Gelre ziekenhuizen, locatie Apeldoorn Apeldoorn  2
37   (64)  Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen  2
38   (28)  Ziekenhuis Sint Jansdal Harderwijk  2
33   (57)  Ziekenhuis Rivierenland Tiel  1
42   (58)  Slingeland Ziekenhuis Doetinchem  1
7   (10)  SKB Winterswijk Winterswijk  0
13   (75)  Gelre ziekenhuizen, locatie Zutphen Zutphen  0
39   (36)  Gelderse Vallei Ede  0