AD Ziekenhuis Top 100 - 2015

Met de twaalfde AD Ziekenhuis Top 100 kan de patiënt alle ziekenhuizen in Nederland op hun prestaties beoordelen.

Voor deze ranglijst is gebruik gemaakt van 36 criteria, waarvan er 32 betrekking hebben op medische kwaliteit. De ziekenhuizen zijn verplicht deze medische gegevens openbaar te maken. 4 criteria betreffen patiëntenkeurmerken.

Het AD kent aan alle gegevens een score toe en daaruit volgt de ranglijst. De criteria die zijn gehanteerd voor de ranglijst zijn gebaseerd op medische richtlijnen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en van vakverenigingen van medisch specialisten.
De rangorde is relatief: hoe presteren ziekenhuizen ten opzichte van elkaar? Indien een ziekenhuis bepaalde operaties niet uitvoert, wordt dit niet meegeteld in de score. De lijst geeft een algemeen beeld van de ziekenhuiskwaliteit. Medische missers blijven in ieder ziekenhuis mogelijk.Blaaskanker

Verwijdering blaas

Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer vijfduizend mensen blaaskanker vastgesteld, vier keer vaker bij mannen dan bij vrouwen. Afhankelijk van het stadium van de ziekte kan de behandeling bestaan uit de volledige verwijdering van de blaas. Dat is een ingrijpende operatie die risico’s met zich meebrengt en grote invloed heeft op de kwaliteit van leven. Medische literatuur wijst op een duidelijk verband tussen het aantal operaties in een ziekenhuis en de slagingskans. Uit onderzoek is gebleken dat ziekenhuizen die veel operaties uitvoeren, een lagere sterfte onder de patiënten zien in de eerste maand na de operatie. De Nederlandse Vereniging voor Urologie hanteert de norm van 20 operaties gemiddeld over drie jaar, gemeten vanaf 2015. Het AD hanteert de strengere norm van 20 per jaar nu al.

Aantal cystectomieën bij blaaskanker per jaar
Minimaal 20 operaties: 1 punt
Minimaal 40 operaties: 2 punten
Ziekenhuizen die deze operaties niet uitvoeren, tellen niet mee op dit kwaliteitsonderdeel.

Positie Naam Plaats Score
1   (4)  Kennemer Gasthuis Haarlem  1
55   (68)  Medisch Centrum Alkmaar Alkmaar  1
78   (41)  Ziekenhuis Amstelland Amstelveen  0
20   (8)  Tergooi ziekenhuizen Hilversum  0
79   (61)  BovenIJ Ziekenhuis Amsterdam  0
22   (24)  Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam  0
82   (67)  MC Slotervaart Amsterdam  0
36   (23)  Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp, Heemstede, Hillegom  0
58   (46)  Westfriesgasthuis Hoorn  0
65   (62)  Gemini Ziekenhuis Den Helder  0
67   (70)  Waterlandziekenhuis Purmerend  0
71   (72)  Zaans Medisch Centrum Zaandam  0
73   (44)  Sint Lucas Andreas Ziekenhuis Amsterdam  0
77   (78)  Rode Kruis ziekenhuis Beverwijk  0