AD Ziekenhuis Top 100 - 2015

Met de twaalfde AD Ziekenhuis Top 100 kan de patiënt alle ziekenhuizen in Nederland op hun prestaties beoordelen.

Voor deze ranglijst is gebruik gemaakt van 36 criteria, waarvan er 32 betrekking hebben op medische kwaliteit. De ziekenhuizen zijn verplicht deze medische gegevens openbaar te maken. 4 criteria betreffen patiëntenkeurmerken.

Het AD kent aan alle gegevens een score toe en daaruit volgt de ranglijst. De criteria die zijn gehanteerd voor de ranglijst zijn gebaseerd op medische richtlijnen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en van vakverenigingen van medisch specialisten.
De rangorde is relatief: hoe presteren ziekenhuizen ten opzichte van elkaar? Indien een ziekenhuis bepaalde operaties niet uitvoert, wordt dit niet meegeteld in de score. De lijst geeft een algemeen beeld van de ziekenhuiskwaliteit. Medische missers blijven in ieder ziekenhuis mogelijk.Pijn na een operatie

Pijn na een operatie is voor patiënten niet alleen maar vervelend. Zonder goede pijnbehandeling kan het herstel van een operatie langer duren. Ook is er meer risico op complicaties. Bij oudere en verzwakte patiënten kunnen die tot de dood leiden. Om te beoordelen hoeveel pijn een patiënt heeft, voert een ziekenhuis pijnmetingen uit, waarbij patiënten op een lijst hun ‘pijnscore’ kunnen aangeven tussen 0 en 10. Daarbij staat 0 voor geen pijn, en 10 voor de ergst denkbare vorm van pijn. Het streven is om de pijnscore onder de 7 te krijgen door een goede pijnbehandeling toe te passen. Dat kan alleen als het ziekenhuis goede afspraken heeft over pijnbestrijding en als alle patiënten na de operatie om hun pijnbeleving wordt gevraagd. Een pijnmeting vindt plaats direct na de operatie, maar ook tot drie dagen na de ingreep op de verpleegafdeling. Ernstige pijn is soms een onvermijdelijk gevolg van een zware operatie, maar een ziekenhuis kan en moet dat van te voren inschatten. Met een goed pijnprotocol is het niet nodig dat patiënten pijnlijden, bijvoorbeeld door direct na de operatie al pijnstillers toe te dienen en goed de pijnontwikkeling te monitoren. Het AD hanteert twee criteria in de Top 100.

Het percentage patiënten waarbij na een operatie een pijnmeting op de verpleegafdeling is uitgevoerd en is geregistreerd
Hoger dan gemiddeld: 2 punten; slechtste 10 procent ziekenhuizen: 0 punten
De grens is gebaseerd op het gemiddelde van alle ziekenhuizen.

Het percentage patiënten met op enig moment een pijnscore van meer dan 7 in de eerste 72 uur na een operatie.
Lager dan gemiddeld: 2 punten; slechtste 10 procent ziekenhuizen: 0 punten
De grens is gebaseerd op het gemiddelde van alle ziekenhuizen

Positie Naam Plaats Score
1   (4)  Kennemer Gasthuis Haarlem  3
79   (61)  BovenIJ Ziekenhuis Amsterdam  2
22   (24)  Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam  2
36   (23)  Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp, Heemstede, Hillegom  2
65   (62)  Gemini Ziekenhuis Den Helder  2
67   (70)  Waterlandziekenhuis Purmerend  2
73   (44)  Sint Lucas Andreas Ziekenhuis Amsterdam  2
20   (8)  Tergooi ziekenhuizen Hilversum  1
82   (67)  MC Slotervaart Amsterdam  1
55   (68)  Medisch Centrum Alkmaar Alkmaar  1
78   (41)  Ziekenhuis Amstelland Amstelveen  0
58   (46)  Westfriesgasthuis Hoorn  0
71   (72)  Zaans Medisch Centrum Zaandam  0
77   (78)  Rode Kruis ziekenhuis Beverwijk  0